Acordul de liber schimb cu Turcia va fi semnat în prima jumătate a anului curent

Moldova mizează pe piețele din Est odată cu semnarea Acordului bilateral de Liber Schimb cu Turcia, care va oferi agenților economici acces la aproximativ 80 milioane de consumatori, a declarat ministrul economiei Valeriu Lazăr în cadrul unui briefing susținut împreună cu ministrul Vămilor și Comerțului din Turcia, Hayati Yazici.

MEc_18.04 002_Tr2În cadrul discuţiilor, ministrul Lazăr a dat o notă pozitivă gradului de dezvoltare a  schimburilor comerciale între cele două țări. „Turcia a devenit unul din principalii parteneri comerciali ai țării noastre, exportul sporind de 2,5 ori în anul trecut”, a spus Lazăr.

În același context, Ministrul Comerţului şi Vămilor din Republica Turcia, Hayati Yazici a declarat că dorește ca volumul comerțului între cele două state să se majoreze pînă la 1 miliard de dolari în 2015.

“Scopul comun este semnarea Acordului bilateral de Liber Schimb cu Turcia pînă în prima jumătate a anului curent, care va duce la dezvoltarea cooperării economice, industriale şi comerciale pentru ambele state”, a menționat ministrul turc.

Acordul de Liber Schimb moldo-turc prevede eliminarea taxelor vamale la import şi orice taxe cu efect echivalent pentru produsele originare din Republica Moldova şi Turcia.  Semnarea Acordului în cauză constituie o precondiţie a Uniunii Europene faţă de Republica Moldova pentru a fi asigurată integrarea economic a ţării noastre în spaţiu comunitar prin semnarea Acordului de instituire Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE.

Share
668 Vizualizari

2 comments on “Acordul de liber schimb cu Turcia va fi semnat în prima jumătate a anului curent

  1. Fiodor says:

    Lazar este omul care lupta activ in dezvoltarea economiei RM , bazindu-se in preponderenta pe dezvoltarea de realtii bilaterare si consolidarea celor existente, ceea ce ar aduce un progres in domeniul economic al RM!

  2. Dima says:

    Identificam cu totii ca in RM au loc schimbari majore care vor incuraja antreprenoriatul local, pentru a se forma un mediu de afacere dezvoltat cu o piata de desfacre extinsa! Lazar depune o activitate profesionalista pentru ca in RM sa fie inregistrat un progres care sa aduca beneficii considerabile cetatenilor RM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *