Acord Ucraina-UE suspendat: Semnături în SUA pentru instituirea de sancțiuni împotriva conducerii de la Kiev

Pe site-ul oficial al administrației președintelui SUA, Barack Obama, a fost lansată o petiție pentru instituirea de sancțiuni împotriva președintelui ucrainean Viktor Ianukovici și a membrilor guvernului acestuia, ca urmare a suspendării de către Kiev a procesului de apropiere față de Uniunea Europeană, informează miercuri Interfax.imageResize

”Nu putem accepta faptul că Ianukovici și guvernul său refuză poporului ucrainean dreptul de a fi mai aproape de civilizația occidentală”, se spune în textul petiției.

Inițiatorii acesteia propun, ca sancțiuni, interzicerea intrării pe teritoriul SUA și al UE a președintelui Ianukovici și a membrilor guvernului, precum și înghețarea conturilor bancare ale companiilor cu care aceștia au legătură.

Petiția, semnată în momentul publicării ei de aproximativ 3.000 de persoane, trebuie să adune până la 26 decembrie 100.000 de semnături pentru ca ea să poată fi luată în discuție la Casa Albă.
Guvernul de la Kiev a decis săptămâna trecută ‘suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina și UE’ pentru ‘a asigura securitatea națională, relansarea relațiilor economice cu Rusia și pregătirea pieței interne pentru relații de la egal la egal cu Uniunea Europeană’.

Președintele Ianukovici a explicat marți că Ucraina va aștepta condiții mai bune pentru a examina o eventuală semnare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, acord ce ar fi trebuit semnat la summitul european de joi și vineri de la Vilnius.

‘Imediat ce vom atinge (în negocierile cu europenii) un nivel confortabil pentru noi, care să corespundă intereselor noastre, când vom putea să ne punem de acord în condiții normale, vom putea vorbi de semnarea’ acestui document, a declarat Viktor Ianukovici într-un interviu pentru mai multe canale de televiziune ucrainene.

Președintele ucrainean, care și-a menținut în agendă deplasarea la summitul de la Vilnius, a acuzat, totodată, UE că se servește de această ofertă pentru a determina Ucraina să semneze un acord cu Fondul Monetar Internațional, care impune creșterea prețului gazelor naturale pentru populația ucraineană și înghețarea salariilor și pensiilor în schimbul unui credit de 610 milioane de euro.

Agerpres

Share
679 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *