8 sfaturi ca să dormi mai bine

Îmbunătățește calitatea somnului tău și îți crești șansele de a începe ziua cu mai multă energie.

469440l-202x0-w-a1961c62Transformă dormitorul într-un spațiu calm și cald

Dormitorul tău este camera ideală pentru somn și sex și… doar atât. Renunță la alte activități în dormitor și  decorează-l l pentru a obține o atmosferă relaxantă și confort maxim pentru somn și renunță la alte activități, inclusiv la mâncatul în pat.

Reglează-ți ritmul circadian

Pe scurt: dormi noaptea! Când te trezești dimineața, bucură-te de lumina soarelui. Evită somnul pentru perioade lungi de timp în timpul zilei dacă vrei să dormi mai bine noaptea.

Evită stimulanții înainte de culcare

Cofeina și nicotina sunt stimulanții responsabili cel mai des de problemele în timpul somnului, dar nici alcoolul nu este indicat înainte de culcare. Chiar dacă te ajută să adormi, modul în care este metabolizat solicită corpul și te poate predispune la treziri neplăcute în timpul nopții.

Renunță la cina copioasă

O cină bogată în grăsimi și mâncăruri picante te poate împiedica să adormi atunci când îți dorești, iar digestia unei mese mari nu lasă corpul să se odihnească în condiții optime.

Fă mișcare, dar nu înainte de culcare

Persoanele sedentare nu dorm la fel de bine, dar mișcarea este recomandată mai ales dimineața. Când soliciți corpul prea mult înainte de culcare, sunt produși hormoni ce te pot ține trează. Din fericire, sexul este excepția la această regulă și singurul efort bun de făcut înainte de somn.

Ferește-te de zgomote în timpul nopții

Orice zgomot te poate trezi în timpul nopții dacă nu ai un somn adânc. Nu adormi cu televizorul pornit sau cu castile în urechi, deoarece calitatea somnului scade. Asigură-te ca animalul de companie nu te deranjează în timpul nopții sau alungă-l din pat.

Nu lăsa puiul de somn să se prelungească

Somnul nu prea poate fi recuperat după ce a fost pierdut. Un pui de somn în timpul zilei îți poate însă da mai multă energie cu o condiție imporantă: să nu depășească 20 minute. Dacă dormi mai mult, te vei trezi și mai obosită.

Bea mai puține lichide înainte de culcare

Chiar dacă nu te trezești în timpul nopții să mergi la baie, vezica plină contribuie la un somn agitat și mai puțin odihnitor. Redu cantitatea de lichide băute înainte de culcare și vei evita trezirea în timpul nopții pentru un drum până la baie.

Eva.ro

Share
838 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *