5 lucruri RELE pe care parinții BUNI le fac pentru copiii lor

copii-parintiPărinții vor să facă tot ce-i mai bun pentru copiii lor și să le ofere cele mai bune oportunități. Și atunci, cum de unele dintre cele mai bune intenții se transformă în lucruri negative pentru dezvoltarea lor?

Ai impresia că tu nu faci parte dintre părinții care ar putea greși? Descoperă cum ajung părinții buni să facă lucruri rele pentru copiii lor:

1. Îi lauzi mereu că sunt deștepți

Cei mai mulți dintre noi consideră că e foarte important să spui copilului că este deștept. Dar, din păcate, dacă faci asta prea des ar putea avea un efect negativ: îi poate face să nu mai facă eforturi. Încurajările excesive îl pot face delăsător, arată studiile. Cel mai bun sfat e să îi încurajezi să muncesc mult, psihologii explicând că le oferi, în acest fel, puterea de a controla propriul succes și că asta va avea rezultate pozitive asupra viitorului micuțului tău.

2. Îi protejezi excesiv

Toți părinții vor ca micuții lor să fie fericiți, dar e foarte important să înțelegi că vor avea momente de tristețe și unele de dezamăgire și că cel mai bun lucru pe care îl poți face nu este să îi protejezi de acele momente, care vor veni, cu certitudine, și în viața de adult, ci să le arăți cum să le depășească.

3. Îi “salvezi” din orice situație

Cum vor învăța că există mereu consecințe naturale ale faptelor lor dacă tu vei fi mereu acolo, gata să încasezi orice lovitură în locul lor? Dacă au parte de o mică neplăcere sau de un obstacol, e bine să îi ghidezi și să veghezi asupra lor, lăsându-i să învețe că pentru fiecare acțiune există consecințe, iar unele dintre ele nu sunt plăcute.

4. Le găsești mereu scuze

Dacă i-au răspuns urât unui vecin sau bunicii, nu încerca să le explici acestora că totul se datorează faptului că sunt răciți sau au febră, cu toate că nu e așa. Nu încerca să pui comportamentul lor negativ pe seama altor factori, pentru că astfel nu îl vei corecta niciodată.

5. Îi faci să creadă că sunt centrul universului

Copiii tăi sunt cel mai prețios dar pentru tine, dar nu trebuie să uiți că, pentru dezvoltarea lor bună, trebuie să învețe că nu sunt centrul universului. Și, din când în când, măcar pentru câteva ore, poate reușești să te plasezi pe tine pe primul loc.

Share
1.896 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *